„Ужасните“ медикаменти в ревматологията, които спасяват живот

Вярвам, че трябва да се изгради различна терапия за всеки пациент, защото всеки има уникална история. – Ървин Д. Ялом

В недотам дългата си практика на ревматолог развих някои безусловни рефлекси, когато предписвам антиревматични лекарства на моите пациенти. Те се състояха в това да изпреварвам събитията. Макар че знаех, че ползите от моето лечение за пациента далеч надхвърлят потенциалните рискове, моята задача е да предам тази информация на пациента. При всички положения нямаше да се размина с първоначалния ужас в очите им след прочетена листовка или Интернет страница. Понякога това се случваше на вторичния преглед или по телефона, но реакция почти винаги имаше: цитотоксични средства, противоракови лекарства, хеморагичен цистит, прогресивна мултифокална левкоенцефалопатия, анемия, чернодробна недостатъчност… Списъкът продължава и може да бъде открит навсякъде.

Чакайте, мога да обясня – отговарях аз. Това е именно лекарството, което искам да използвам. Това са ужасните неща, които ще прочетете за него в Интернет пространството. Давам Ви го с ясното съзнание за това и не искам да се тревожите. Накрая завършвам като подчертавам защо лошото не е толкова лошо и защо лечението трябва да следва разчертания от лекаря план.

И този мой подход почти винаги има ефект. Надявам се и тази публикация да подпомогне комуникацията на пациента с лекаря, защото без нея и ние (лекарите, а понякога и пациенти) и те (пациентите) сме изгубени. Лечението на ревматичните заболявания по правило е най-ефективно, когато започне рано в хода на болестта, предпазвайки пациента от трайни деформации. В по-тежките случаи може да спаси живот.

Разпространете мълвата
  •  
  •  
  •  
  •  

1 коментар

  1. Кити

    Здравейте, нормална практика ли е да се сменя съществуващо лекарство с метотрексат на човек с обострени симптоми, но не много сериозни, имам чувство, че се изписва за добро утро!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *