Обновените препоръки на EULAR в помощ на лекари и пациенти с остеоартроза на коляно и тазобедрена става

С удоволствие и частица носталгия по изминалата година и ангажиментите ми към работната група на EULAR споделям последните препоръки за нефармакологично лечение на остеоартроза.

????Остеоартрозата, наричана още артроза или остеоартрит, е най-честото заболяване на опорно-двигателния апарат и засяга над 500 милиона души по света. Нефармакологичното (без лекарства) управление на риска за настъпване и развитие на остеоартроза стои в основата на лечението при всички пациенти с остeоатроза, независимо от стадия и прогресията на заболяването. Препоръките са насочени към лекари и пациенти с артроза на колянна (гонартроза) и тазобедрена става (коксартроза).

Като част от работната група по изготвяне на препоръките, имах уникалната възможност да работя заедно със световно признати ревматолози, ортопеди и физиотерапевти, участвайки в тяхното съставяне и то в тази част, която считам за най-важна – редукция и поддържане на здравословно тегло. За разлика от предходните препоръки, настоящите са структурирани в две конкретни категории: основни принципи и същински препоръки.

Въпреки че не са твърде конкретни, осъвременените препоръки са най-доброто, с което разполагаме от доказателствената медицина на този етап. Те създават възможности и свобода за действие чрез корекция на рисковите фактори, водещи до остеоартроза. По темата беше постигнат широк консенсус от членовете на работната група и се идентифицираха настоящите пропуски в доказателствата (обект на бъдещи дисертации).

По-долу ще направя кратък обзор на ключовите препоръки на EULAR за нефармакологично лечение на остеоартроза:

Основни принципи:

????Биопсихосоциален подход при оценката: За хора с гонартроза (ГоА) или коксартроза (КоА), началната оценка трябва да използва биопсихосоциален подход, вземайки предвид физическия и психологичен статус, ежедневните активности, участието в работния процес, социални детерминанти и околните фактори.

????Споделено вземане на решения: Лечението на хора с остеоартроза трябва да се базира на споделено вземане на решения, като се вземат предвид нуждите, предпочитанията и възможностите на индивида.

Препоръки:

????Индивидуализиран, многокомпонентен план за управление: Хората с ГоА или КоА трябва да получат индивидуализиран, многокомпонентен план за управление, включващ препоръчителните основни нефармакологични подходи.

????Информация, образование и съвети за самоменижиране: Предоставяне на хората с ГоА и КоА информация, обучение и съвети за стратегии за самостоятелно справяне, които трябва да бъдат включени и постоянно промотиране по време на всеки медицински преглед.

????Програма за упражнения: Всички хора с ГоА и КоА трябва да получат предложение за тренировъчен режим, с подходяща доза и прогресия, персонализирани според техните физически възможности, предпочитания и налични услуги.

????Начин на предоставяне на физическите упражнения: Изборът на вида на упражненията трябва да бъде направен в зависимост от локалните възможности и предпочитанията на пациента, вградени в индивидуален план за физическа активност.

????Обучение за поддържане на здравословно тегло: Хората с ГоА или КоА трябва да бъдат обучавани за важността на поддържането на здравословно тегло, като тези с наднормено тегло или затлъстяване трябва да получат подкрепа за постигане и поддържане на оптимално тегло.

????Използване на помощни средства и адаптация: За хора с ГоА или КоА се препоръчва обмисляне на използването на проходилки, подходящи обувки, помощни средства и адаптация в дома и на работното място, за да се намали болката и повиши ангажираността в социалните дейности.

????Съвети за работоспособност: Хората с остеоартроза на колянната или тазобедрената става с риск от работна неработоспособност трябва да получат своевременни съвети за коригируеми работни фактори и, при необходимост, направление за експертен съвет (понашему ТЕЛК).

????Използване на техники за промяна на поведението: При необходимост за модификации в начина на живот (например, физическа активност, отслабване), се препоръчва използването на елементи от техники за промяна на поведението.

Източник: Moseng T et al. EULAR recommendations for the non-pharmacological core management of hip and knee osteoarthritis: 2023 update. Annals of the Rheumatic Diseases Published Online First: 11 January 2024. https://doi.org/10.1136/ard-2023-225041

Разпространете мълвата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *