Телемедицина и ревматология в условията на COVID-19 пандемия и след това

След няколко години идеята за предоставяне на медицинска помощ само и единствено в обособени за целта лекарски кабинети или болници ще ни се струва старомодна.

Subramanian et al. Harvard Business Review.

Пандемия е. Престоят у дома и социалната изолация създават известно ограничение в свободното ни получаване на здравна помощ, различна от боледуване от коронавирусна инфекция. Вярвам че с това твърдение ще се съгласят както колеги медици, така и пациентите. Кой и как ще се погрижи за хората с ревматични заболявания? Дали в тези случаи няма да е от помощ телемедицината?

Тези въпроси занимават моето съзнание, а предполагам и това на част от колегите, от няколко месеца. Тазгодишната конференция на Американския колеж по ревматология (ACR) и фокусът върху телемедицината в ревматологията ме потикна да напиша тази публикация, а боледуването ми от COVID-19 ми осигури необходимото време и настройка да го сторя. Правя уговорката, че повечето от изложените по-долу факти не са оригинални (т.е. не са плод единствено и само на моята личност), но се надявам да бъдат поднесени по интересен за българския читател начин и да са пречупени през призмата на ревматолога.

Думата телемедицина произлиза от гръцката дума „теле“, която означава нещо малко по-различно от малкото на крава, а именно – разстояние и илюстрира предоставяне на здравна грижа или информация, или друг вид здравна услуга от разстояние.

Телемедицината преди КОВИД-19 ерата – предимства и недостатъци

Преди пандемията подхождах с известно недоверие към медицината от разстояние. Считах, че прегледът от дистанция може да бъде недостатъчно информативен, надежден и полезен, както и че би било рисковано да консултираш пациенти без да си осъществил преглед на четири очи с тях. Избягвах да давам каквито и да е съвети по телефона, през социалните мрежи и чрез имейл.

При всички положения обаче телемедицината и тогава е имала някои предимства, които обягваха на широката общественост. Така например дори и преди пандемията телемедицината би подобрила и подсигурила ревматологичната помощ в регионите в страната, където тази специалност не е добре застъпена, например в цели области като Благоевград, Добрич, Видин, Силистра, Смолян, където ревматолозите или отсъстват или са крайно недостатъчно. Освен това услугата често е по-евтина и коства по-малко усилия от страна на пациента и лекаря. И май предимствата стигаха дотук.

Чрез телемедицината не може да извършим реален физикален преглед и да назначим лечение, за което е необходимо лекарско предписание. При нашите ревматологични заболявания съществува нужда за стриктно лабораторно проследяване, което не може да се осъществи чрез медицина от разстояние. Освен това здравната каса не покрива разноските при извършен виртуален преглед.

Телемедицина по време на и след КОВИД-19 ерата

Пандемията несъмнено изненада както мен, така и целия свят. За щастие и напук на остарелите схващания, ревматологията може да се практикува (в известна степен) от разстояние.

Виртуалният преглед несъмнено няма да замени физикалния преглед при ревматолог, извършващ се чрез добре познати и изпитани похвати като оглед, палпация, перкусия (по-рядко), преслушване и измерване. Но когато не можете да посетите Вашия лекар, не е ли все пак лъч надежда грижата за Вас да се осъществява от разстояние?

Истината е, че в редица случаи телемедицината може да свърши работа. Чрез видео връзка, осъществима посредством широко разпространените платформи за онлайн комуникация като Messenger, Viber, Whatsapp и др. (съществуват и специализирани платформи за комуникация лекар-пациент) може да си осигурите визуален контакт с пациента, за да огледате болезнените или подути стави, обривите по кожата, промените по ноктите и др. Чрез кратко обучение за няколко минути може да се научите къде да опипвате, за да установите точната локация на болката, а понякога и нейния произход. Конкретни лабораторни и образни изследвания може да изпратите в подходящ файлов формат отново във вече споменатите платформи или на електронната поща. Така, използвайки общи усилия, ревматологът ще се ориентира за това какво е Вашето състояние. Този метод е удачен най-вече при проследяване на Вашето заболяване след вече поставена диагноза.

За първоначално поставяне на точна диагноза бих Ви препоръчал да търсите на всяка цена личния контакт с ревматолог, защото обичайно диагностиката и започването на лечение с антиревматични препарати е доста отговорна и понякога рискова задача. Необходим е стриктен контрол на клиничните и лабораторните показатели и доверие, което може да се спечели единствено при личен контакт

Не забравяйте, че за да бъде осъществен преглед чрез телемедицина, трябва да имате съгласието на двете страни. Желанието на пациента не е единственото и достатъчно условие да се проведе онлайн консултация. Трябва да се информирате за възможността и условията на избрания от Вас ревматолог.

Д-р Цветослав Георгиев извършва и онлайн консултации. Научете повече тук.

Разпространете мълвата
  •  
  •  
  •  
  •  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *